Đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh tỉnh Hưng Yên năm 2015

0
2369

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

HƯNG YÊN

 

ĐỀ CHÍNH THỨC

(Đề thi có 04 trang)

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN

NĂM HỌC 2015 – 2016

Môn thi: TIẾNG ANH

(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Tiếng Anh)

Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề)

PART A: (0,5 point) PHONETICS

Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Write A, B, C or D on your answer sheet.

1. A. understand                     B. engineer                  C. benefit                    D. Japanese

2. A. casual                             B. embroider               C. designer                  D. occasion

3. A. enjoyable                        B. convenient              C. exciting                   D. interesting

4. A. purpose                           B. remote                    C. control                    D. respond

5. A. appreciate                       B. experience              C. embarrassing           D. situation

PART B: (3,0 points) VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. Write A, B, C or D on your answer sheet (2,0 points).

1. Tom made a number of suggestions, most of ____ were very helpful.

A. them                       B. which                     C. that                         D. whom

2. The teacher explained the lesson twice _____ the students understood it clearly.

A. as long as                B. so that                     C. because                   D. as if

3. Both Mary and Ellen as well as Jean _____ on the tour now.

A. are going                B. is going                   C. has been going        D. was going

4. I don’t know whether ______ for the job or not.

A. to applying                         B. apply                       C. to apply                  D. applied

5. ______ extremely bad weather in the mountains, we’re no longer considering our skiing trip.

A. Due to                    B. Because                  C. Since                       D. Thanks to

6. You must leave at once, you ______ miss the train.

A. however                 B. yet                          C. still                          D. otherwise

7. _______ of English learners have real chance to use it every day.

A. A few                     B. Few                                    C. A little                    D. Not much

8. _______ becoming extinct is of great concern to zoologists.

A. That giant pandas are                                 B. Giant pandas are

C. Are giant pandas                                        D. Giant panda is

9. I’ve applied for the job ________ in the newspaper last month.

A. advertised              B. advertising              C. be advertised          D. being advertised

10. ________ to Jim myself, I can’t tell why he would do such terrible things.

A. Not to be speaking                                     B. Not to have spoken

C. Because of not being spoken                     D. Not having spoken

11. The government hopes to _________ its plans for introducing cable TV.

A. turn out                  B. carry out                 C. carry on                  D. keep on

12. I’ll be back in a minute, Jane. I just want to ________ my new tape recorder.

A. try out                    B. try on                      C. look up                   D. take up

13. We can communicate with friends by ______of e-mail.

A. means                     B. paths                       C. methods                  D. uses

14. Learning a foreign language also includes learning the ________ of that country.

A. reputation               B. scenery                   C. culture                    D. nature

15. We have worked out the plan and now we must put it into ________.

A. practice                   B. reality                     C. fact                         D. deed

16. There were 50 ________ in the talent contest.

A. competitors            B. examinees               C. customers               D. interviewees

17. Her job was so ________that she decided to quit it.

A. interesting              B. stressful                  C. satisfactory             D. wonderful

18. She ________ her husband’s job for his ill health.

A. accused                  B. blamed                     C. caused                   D. claimed

19. Anne: “Make yourself at home.” – John: “__________”

A. Yes, can I help you?                                  B. Don’t mention it.

C. Thanks! Same to you.                                 D. That’s very kind. Thank you.

20. Minh: “Do you mind if I borrow a chair?” – Hung: “__________. Do you need only one?”

A. I’m sorry                 B. Not at all                C. Yes, I do                D. Yes, I would

II. Fill in each blank with a suitable word deriving from one of the words in the box. Write them on your answer sheet. (1,0 point)

retire, promote, luck, interviewer, refer,

pensionable, applicant, success, train, employment

 ADVICE TO YOUNG PEOPLE ABOUT TO START WORK

In these days of high (1)______, it is often difficult for young people to find a job. If they are lucky enough to be asked to go for a(n) (2)______, they may find that there are at least 20 other (3)______ for the job. If a company is thinking of offering you a job, they will ask you for at least one (4)______ from either your previous employer or someone who knows you well. Before taking up your job, you may have to sign a contract. You will probably have to do some (5)______, which help you to do the job more (6)______. Once you have decided that this is your chosen career, you will then have to work hard to try and get (7)______, which usually brings more responsibility and more money! If you are (8)______, you may be made redundant, and not be able to find another job. It is also a good idea to pay some money into a (9)______ scheme, which will help you to look after yourself and your family when you are (10)______. Finally, good luck!

PART C: (2,5 points) READING

I. Choose the word or phrase that best fits the blank space in the following passage. Write A, B, C or D on your answer sheet. (1,0 point)

Most people feel that when they dream, they are (1)______ off to another world. On the (2)______, dreams are often connected to our daily lives. When our whole (3)______ is filled with something, when we are either very upset (4)______ when we are in good spirit, a dream will represent this reality in symbols. It is often (5)______ that we benefit from dreams because they help the spirit to heal itself, when things (6)______ wrong. Dreams are therefore a kind of escape, almost a holiday from (7)______ life, with its fears and responsibilities. It is, however, a strange kind of holiday because whether we have a wonderful time or whether it turns (8)______ to be a nightmare, we quickly forget it. Most dreams disappear forever (9)______  you are one of those people disciplined enough to write them down as soon as you (10)______.

1. A. carried                B. brought                   C. taken                       D. guided

2. A. opposite              B. contrast                   C. contrary                  D. other side

3. A. mind                   B. spirit                       C. brain                       D. soul

4. A. else                     B. or                            C. but also                   D. unless

5. A. spoken                B. declared                  C. said                         D. stated

6. A. go                       B. turn                         C. become                   D. get

7. A. genuine               B. real                          C. actual                      D. factual

8. A. off                      B. up                           C. down                      D. out

9. A. unless                 B. except that              C. therefore                 D. thus

10. A. arise                  B. awake                     C. rise up                     D. wake up

II. Read the following passage and choose the best answer to complete the sentences. Write A, B, C or D on your answer sheet. (0,5 point)

“Women hold up half the sky”. This is an old Chinese saying. However, research shows that perhaps women do more than the share of “holding up the sky”.

Fifty percent of the world’s population are women, but in nearly two-thirds of all working hours, the work is done by women. They do most of the domestic work, for example, cooking and washing clothes. Millions also work outside the home. Women hold forty percent of the world’s jobs. For this work, they earn only 40 to 60 percent as much as men, and of course they earn nothing for their domestic work.

In developing countries, where three-fourths of the world’s population live, women produce more than half of the food. In Africa, 80 percent of all agricultural work is done by women.

In parts of Africa, this is a typical day for a village woman. At 4.45 am she gets up, washes, and eats. It takes her half an hour to walk to the fields, and she works there until 3.00 pm. She collects firewood until 4.00 pm then comes back home. She spends the next hour and a half preparing food to cook. Then she collects water for another hour. From 6.30 to 8.30 she cooks. After dinner, she spends an hour washing the dishes. She goes to bed at 9.30 pm.

1. What is “domestic work”?

A. housework                          B. firework                  C. homework              D. gardening

2. The average woman earns ______ the average man.

A. more than                           B. less than                  C. the same as             D. the most

3. In Africa, women do _______ of all agricultural work.

A. four-fifths                          B. three-fourth            s           C. two-thirds              D. one-fifth

4. What is NOT mentioned as the work of a village woman in Africa?

A. working in the fields                                  B. collecting firewood

C. bringing water home                                  D. preparing food for children going to school

5. What is the main topic of the passage?

A. Women work outside the home.                B. Women work in the field.

C. The work of women.                                  D. The role of women.

III. Fill in each numbered blank with one suitable word. Write it on your answer sheet. (1,0 point)

The country is more beautiful than a town and pleasant to live in. Many people think so, and go to the country (1)______ the summer holidays though they cannot live there all the year round. Some have a cottage built in a village (2)______that they can go there whenever they can find the time. English villagers are not all alike, but (3)______ some ways they are not very different from each other. Almost every village has a church, the round or square tower of (4)______ can be seen for many miles around. Surrounding the church is the churchyard, (5)______ people are buried.

The village green (6)______ a wide stretch of grass, and houses or cottages are (7)______ round it. Country life is now fairly comfortable and many villages (8)______ water brought through pipes into each (9)______. Most villages are so close to some small towns that people can go there to buy (10)______ they can’t find in the village shops.

PART D: (4,0 points) WRITING

I. Choose the underlined word or phrase that needs correcting. Write A, B, C or D on your answer sheet. (1,0 point)

1. The sum of all chemical reactions in an organism’s living cells are called its metabolism.

A                         B                                                                      C                   D

2. My father has a mechanic to repair his motorbike monthly.

A          B                    C                                               D

3. The woman tells them close their eyes tightly and cover them with their hands.

A               B                       C                                 D

4. The lesson that we are learning now is very interested but difficult.

A                                       B                            C             D

5. It is their nearly perfect crystal structure that gives diamonds their hardness, brilliance, and transparent.

A                                                          B                                                 C                                                 D

6. There’s hardly no sugar left, so we must get some when we go shopping.

A                       B                                    C                 D

7. Mai and Lan have a row because they have misunderstood one another.

A                       B                                                 C                  D

8. Some children, before going to school, go to kindergartens, officially are called nursery schools.

A                                         B                                             C              D

9. Mary Rinehart was a pioneer in the field of journalist in the early twentieth century.

A                        B                C                      D

10. Needles are simple-looking tools, but they are very relatively difficult to make.

A                                B                          C                                             D

II. Using the word given in each bracket and other words to complete the second sentence so that it has the same meaning as the first. You must use between three and five words. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN IN CAPITAL. Write your answer on the answer sheet. (1,0 point)

1. They’re telling me that I must make a decision soon.                                 (PRESSURE)

—-> They are putting _______________________________ a decision soon.

2. She was strongly impressed by his trip to India.                                        (IMPRESSION)

—-> His trip to India _______________________________ her.

3. We needn’t get a visa for Singapore.                                                          (NECESSARY)

—->It isn’t _______________________________ a visa for Singapore.

4. It would have been better if he had called the police earlier.                     (SHOULD)

—-> He _______________________________ the police earlier.

5. As long as you keep calm, you can pass the driving test.                           (SECRET)

—-> Keeping calm _______________________ your driving test.

III. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. Write your answers on the answer sheet. (2,0 points)

1. Nam can describe people far better than me.

—->Nam is much better__________________________________________________.

2. The boys prefer playing soccer to staying indoors.

—->The boys would rather _______________________________________________.

3. People say that he sold his house to pay the debt.

—->He is _____________________________________________________________.

4. I have never seen such a mess in my life.

—->Never in __________________________________________________________.

5. You read a lot. You know much about the world.

—->The more __________________________________________________________.

6. Do you have a good relationship with your boss?

—-> Are _____________________________________________________­_________?

7. It’s only when you’re ill that you start to appreciate good health.

—->It is not until _______________________________________________________.

8. It was her lack of confidence that surprised me.

—->What I found _______________________________________________________.

9. We haven’t decided where to go this weekend yet.

—-> We haven’t made ___________________________________________________.

10. The heavy rain prevented us from going camping in the mountain.

—-> But for____________________________________________________________.

—————THE END—————

Họ tên thí sinh:…………………………………… 

Số báo danh:…………… Phòng thi số:…………

  

Chữ ký của cán bộ coi thi:…………………

 

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

HƯNG YÊN

 

ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN

NĂM HỌC 2015 – 2016

Môn thi: TIẾNG ANH

(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Tiếng Anh)

HƯỚNG DẪN CHẤM

 (Hướng dẫn chấm gồm 02 trang)

Part A: Phonetics (0,5 điểm) Mỗi từ xác định đúng được 0,1 điểm.

1. C. benefit 2. A. casual 3. D. interesting 4. A. purpose 5. D. situation

* Lưu ý: Thí sinh chỉ cần viết đáp án A, B, C hoặc D

Part B: Vocabulary and grammar (3,0 điểm)

I. (2,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. B. which 2. B. so that 3. A. are going 4. C. to apply 5. A. Due to
6. D. otherwise 7. B. Few 8. A. That giant pandas are 9. A. advertised 10. D. Not having spoken
11. B. carry out 12. A. try out 13. A. means 14. C. culture 15. A. practice
16. A. competitors 17. B. stressful 18. B. blamed 19. D. That’s very kind. Thank you. 20. B. Not at all

* Lưu ý: Thí sinh chỉ cần viết đáp án A, B, C hoặc D

II. (1,0 điểm) Mỗi từ viết đúng được 0,1 điểm.

1. unemployment 2. interview 3. applicants 4. reference 5. training
6. successfully 7. promotion 8. unlucky 9. pension 10. retired

Part C: Reading (2,5 điểm)

I. (1,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. A. carried 2. C. contrary 3. A. mind 4. B. or 5. C. said
6. A. go 7. B. real 8. D. out 9. A. unless 10. D. wake up

* Lưu ý: Thí sinh chỉ cần viết đáp án A, B, C hoặc D

II.  (0,5 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. A. housework 2. B. less than 3. A. four-fifths 4. D. preparing food for children going to school 5. C. The work of women

* Lưu ý: Thí sinh chỉ cần viết đáp án A, B, C hoặc D

III. (1,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. for 2. so 3. in 4. which 5. where
6. is 7. built 8. have 9. house 10. what

Part D: Writing (4,0 điểm)

I. (1,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. C 2. C 3. B 4. C 5. D
6. B 7. D 8. D 9. C 10. C

* Lưu ý: Thí sinh chỉ cần viết đáp án A, B, C hoặc D

II. (1,0 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,2 điểm.

 

1. They’re telling me that I must make a decision soon.                                 (PRESSURE)

—->They are putting PRESSURE ON ME (ME UNDER PRESSURE) TO MAKE a decision soon.

2. She was strongly impressed by his trip to India.                                        (IMPRESSION)

—->His trip to India MADE A STRONG IMPRESSION ON her.

3. We needn’t get a visa for Singapore.                                                          (NECESSARY)

—-> It isn’t NECESSARY FOR US TO GET a visa for Singapore.

4. It would have been better if he had called the police earlier.                     (SHOULD)

—-> He SHOULD HAVE CALLED the police earlier.

5. As long as you keep calm, you can pass the driving test.                           (SECRET)

—->Keeping calm IS THE SECRET OF PASSING your driving test.

* Nếu có sai sót, tuỳ theo mức độ Giám khảo có thể trừ 1/2 số điểm thành phần.

III. (2,0 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,2 điểm.

1. Nam can describe people far better than me.

—-> Nam is much better at describing people than me.

2. The boys prefer playing soccer to staying indoors.

—->The boys would rather play soccer than stay indoors.

3. People say that he sold his house to pay the debt.

—->He is said to have sold his house to pay the debt.

4. I have never seen such a mess in my life.

—->Never in my life have I seen such a mess.

5. You read a lot. You know much about the world.

—->The more you read, the more you know about the world.

6. Do you have a good relationship with your boss?

—->Are you getting along (getting on well) with your boss?

7. It’s only when you’re ill that you start to appreciate good health.

—->It is not until you are ill that you start to appreciate good health.

8. It was her lack of confidence that surprised me.

—->What I found surprising was her lack of confidence.

9. We haven’t decided where to go this weekend yet.

—->We haven’t made up our mind where to go this weekend yet.

—->We haven’t made a decision about (on) where to go this weekend yet.

10. The heavy rain prevented us from going camping in the mountain.

—->But for the heavy rain, we would (could) have gone camping in the mountain.

      * Nếu có sai sót, tuỳ theo mức độ Giám khảo có thể trừ 1/2 số điểm thành phần.

———THE END———-

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here